Ekonomide yaşanan sıkıntılardan en çok inşaat sektöründeki firmaların etkilendiğini kaydeden MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, kamuya iş yapan müteahhitlere, firmalara ek fiyat farkı ve tasfiye hakkının verilmesi gerektiğini söyledi

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) kamuya iş yapan firmaların çok ciddi sıkıntı yaşadığını belirterek, özellikle müteahhitlerin iflasın eşiğinde olduğunu ifade etti.

Konu ile ilgili olarak yazılı basın açıklaması yapan MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, döviz kurundaki artıştan kaynaklı olarak demir, çimento ve nakliye gibi önemli kalemlerde etkili olan fiyatların kamuya iş yapan müteahhitleri bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Kamuya iş yapan firmalarla sürekli iletişim halinde olduklarını kaydeden MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç, "talep ve önerilerini dinlediğimiz firma temsilcilerinin en büyük sıkıntısının fiyat farkının çok düşük oranda verilmesi ve tasfiye hakkının verilmemesi olduğunu görüyoruz. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere ilgili bakanlıklara da konuyla ilgili yazı yazarak bu üyelerimizin çözüm beklediğini aktardık. bu işin takipçisi olacağız ve çözümlenmesi için girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Aksi takdirde kamuya iş yapan müteahhit ve firmalar iflasın eşiğinden kurtulamaz" diye konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ BİTERSE EKONOMİ DE BİTER

Bölgedeki oda ve borsa başkanlarının daha doğrusu Türkiye'deki tüm oda ve borsa başkanlarının aynı sorun ile cebelleştiğini belirten MUŞ TSO Başkanı Erdal Koç yazılı açıklamasında daha sonra şu ifadelere yer verdi: ""kamuya iş yapan müteahhitlerimizin yaşadığı sıkıntılar sektörü ciddi ölçüde tehdit ediyor. İnşaat sektörü biterse ekonomi de biter. Artan maliyetler müteahhitleri iş yapamaz hale getirmiştir. Demir ve çimento başta olmak üzere inşaat sektörünün neredeyse tüm kalemlerine yüzde 200-300 zam geldiğini görüyoruz. Sektöre faaliyet gösteren üyelerimize artan maliyetlerin genel durumunun göz önünde bulundurularak ek fiyat farkının iş bitimine kadar verilmesini istiyoruz. Ayrıca devam eden işlerde fiziki gerçekleşme oranı yüzde 80'ni geçmemiş işlerde şartsız tasfiye hakkının verilmesi ve teminatlarının iade edilmesi taleplerimiz arasında yer almaktadır. Türkiye'de ekonomin bel kemiği inşaat sektörüdür. Yaklaşık 80 bin müteahhit bugün Türkiye'de 1 milyondan fazla istihdam sağlamaktadır. Biz bu müteahhitleri iflasın eşiğinden kurtaramazsak 1 milyon vatandaşımızın da işsiz kalmasını engelleyemeyiz. Ekonominin lokomotifi inşaat ve can simidi olan inşaat sektöründeki sorun ve sıkıntıları el birliği ile çözüme kavuşturmalıyız".